Sokkeli

Sokkeli perustus, talon vahva alkupiste

Sokkeli, talon perustus, on rakenteellisesti tärkeä osa taloa. Toimiensa kautta se kannattelee talon painoa ja ja estää kosteuden pääsyn rakenteisiin. Lisäksi se muodostaa vankan yhteyden rakennuksen ja maan välille, mikä on ratkaisevaa rakennuksen vakauden ja kestävyyden kannalta. Tämä on myös keskeistä rakennuksen pitkäikäisyyden kannalta. Lue alta lisää, mitä on sokkeli.

”Perustusten teko parissa päivässä, millin tarkasti!”

Sokkeli, talon perustus, JSB Konseptilla

Mikä on talon sokkeli?

Perustus eli sokkeli tai perusmuuri on talon tai rakennuksen maata vasten rakennettava osa, tehty teräsbetonista tai kevytsora pilariharkoista. Perustusten tyyppi riippuu tontin maapohjan kantavuudesta. Antura, rakennuksen perustusten alin osa, tukee talon painoa ja jakaa sen maapohjalle. Anturan mitoitus määräytyy talon kuormituksen ja sallitun maanpaineen perusteella.

Mikä on sokkelin tehtävä?

Sokkeli toimii monin tavoin talon tukirakenteena. Sokkelin tehtävä on siirtää yläpuolisten seinien paino perustuksiin ja tarvittaessa toimia maanpainetta välittävänä rakenteena. Se suojaa rakennusta kosteudelta ja estää maaperän vaikutukset rakenteisiin.

Yleensä sokkeli osittain upotetaan maahan ja osittain jää näkyviin maan pinnalle. Sen korkeus on tärkeä tekijä, sillä se pitää rakennuksen irti maasta ja kosteudesta. Suositeltava korkeus maan päälliselle sokkelille on vähintään 30 cm, mieluiten 40–60 cm.

Sokkeli eli perustus tai perusmuuri ammattitaidolla JSB Rakennus

Perustamistavat:

Rakennuksen perustusrakenteiden tärkein tehtävä on siirtää ja jakaa rakennuksen paino maaperään. Perustamistavan valinta riippuu maaperän kantavuudesta sekä rakennuksen tyypistä ja painosta. Jokainen rakennuspaikka edellyttää oman selvityksensä, jotta oikea perustamistapa voidaan valita. JSB-konseptin avulla voimme tarjota kokonaisvaltaisia perustusratkaisuja jokaiseen projektiin.

  1. MAANVARAINEN PERUSTUS: Rakennuksen paino siirretään suoraan perustuksen kautta maahan. Anturan koko tai sokkelin leveys riippuu rakennuksen painosta ja maaperän kantavuudesta. Anturoiden koon tulisi olla sellainen, että maaperän sallittu kantavuus ei ylity.
  • Sokkeliperustus: Yleisin ja edullisin perustamistapa omakotitaloille. Voidaan käyttää, jos maaperä on riittävän kantava. Kuorman jakaminen maaperälle on mahdollista muuttamalla sokkelin alaosan leveyttä. Yleensä erillistä anturaa ei tarvita sokkelin alla, vaan sokkeli valetaan suoraan maahan. Jos rakennuksen paino on erityisen suuri ja ylittää maaperän kantavuuden, kuormat voidaan jakaa suuremmalle alueelle maaperässä erillisellä anturalla. JSB Rakennuksen sokkelimallit on optimoitu jakamaan kuormat laajemmalle alueelle maaperässä.
  • Reunavahvistettu betonilaatta: Soveltuu huonosti kantavalle maaperälle. Rakennuksen paino jakautuu koko betonilaatan pinta-alalle, mikä mahdollistaa myös huonommin kantavan maaperän kestämään rakennuksen painon. Tämä on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin paalutettu perustus ja suositellaan erityisesti pienille talousrakennuksille. JSB Rakennus voi tarjota erikoisratkaisuja tämän tyyppiseen perustukseen.
  • Pilariperustus: Edullinen vaihtoehto pienille rakennuksille. Soveltuu parhaiten vapaa-ajan rakennuksille, autokatoksille, varastoille ja terasseille. JSB Rakennus voi tarjota tehdasvalmisteisia betonipylväitä useassa eri koossa.
  1. PAALUPERUSTUS: Soveltuu, kun maaperän kantavuus on huono eikä se kestä rakennuksen painoa. Rakennuksen paino siirretään maaperään tai kallioon paalujen avulla, jotka upotetaan maahan kunnes riittävä kantavuus saavutetaan. Sokkeli valetaan paalujen päälle, ja ne kantavat koko talon painon. Teräspaalut ovat tavallisin ratkaisu omakotitaloille ja on suhteellisen kallis ratkaisu.
  • Massanvaihto (Vaihtoehto paaluperustukselle): Soveltuu huonosti kantavalle maaperälle, mutta missä hyvä kantavuus saavutetaan alle 4 metrin syvyydessä. Huonosti kantavat maamassat kaivetaan pois ja korvataan materiaalilla, jolla on parempi kantavuus, kuten louheella, murskeella tai hiekalla. Massanvaihdon päälle valetaan tavallinen sokkeli.

Miten tehdä perustukset? – Vaiheet lyhyesti:

Perustukset ovat olennainen osa rakennusprosessia, ja niiden toteutus vaatii huolellista suunnittelua ja työtä. Ensimmäinen vaihe on tontin maanrakennustyöt ja sorapatjan valmistus sokkelia varten. Valuperustuksen muotti asennetaan tontille ja täytetään betonilla.

Valmisraudoitus eli betoniteräs ja pystyeristeet asennetaan muottien sisään ennen betonin kaatamista. Betoni kaadetaan muotteihin pumppukalustolla ja tasataan tasaiseksi kauttaaltaan. Muottien purkamisen jälkeen tehdään yläpinnan viimeistely sekä tarkastus ja eristeet leikataan sokkelinpinnan tasalle. Valuperustusta ei tarvitse sen jälkeen käsitellä.

Sokkeli ja JSB Konsepti on kustannustehokas ratkaisu

JSB-Konsepti

Suunnittelu

Asiakas lähettää meille asema- ja pohjapiirrokset. Tämän jälkeen teemme vierailun tontille, aloitamme suunnittelutyön ja annamme tarjouksen.

Maanrakennus

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen aloitamme maanvalmistustyöt, kuten kaivuutyöt, salaojituksen sekä putkien ja kaapeleiden kaivamisen.

Perustukset

Toteutamme erilaisia perustusratkaisuja, kuten eristetyt ulkoseinäsokkelit, eristämättömät sokkelit, pilariharkkoperustukset ja terassin pilariharkkoperustukset.

Lattianvalu

Lopuksi suoritamme eristyksen, raudoituksen ja itse lattian valun.

Voit valita koko JSB Konseptin tai valita vain tarvitsemasi palvelut, riippuen tarpeistasi.
Hoidamme isot ja pienet projektit

Yhteistyö

JSB-konseptiimme kuuluu maanrakennus- ja perustustyöt kokonaisratkaisuna, suunnittelusta lähtien. Otamme täyden vastuun maanrakennus- ja perustustöistä, näin pystyt urakoitsijana täyttämään työmaasi tiukat aikatauluvaatimukset ja saavuttamaan mahdollisimman kustannustehokkaan projektin. Mikäli haet luotettavaa ja kokenutta yhteistyökumppania rakennusprojektillesi, niin me JSB-rakennus olemme oikea valinta sinulle. Palvelemme niin rakennusliikkeitä kuin talotoimittajiakin.

Luotettava ja kokenut yhteustyökumppani JSB-Rakennus

Referenssit

JSB-Rakennus on luotettava, joustava ja pitää lupauksensa. He osoittavat vankkaa tietotaitoa ja osaamista, pitävät aikataulut ja ratkaisevat haasteet sujuvasti.”

Yhteistyö-Referenssit